SR nie je ohrozené zrušením ciel pre ukrajinské tovary, tvrdí Jahnátek

24.03.2014 Celý región

Brusel 24. marca (TASR) - Slovensko sa necíti ohrozené jednostranným rozhodnutím Európskej únie dočasne zrušiť clá na ukrajinské tovary, nakoľko pri citlivých tovaroch aj naďalej bude existovať systém kvót. Uviedol dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Šéf slovenského agrorezortu v rozhovore pre TASR pripomenul, že pre krajiny EÚ je bezcolné uvoľnenie tovarov a poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na európsky trh zatiaľ veľkou neznámou vzhľadom na to, že nie sú dotiahnuté všetky technické podmienky. Ako však dodal, väčšina názorov v Rade ministrov hovorí, že dovoz ukrajinských tovarov nebude neobmedzený, ale regulovaný prostredníctvom kvót.

Jahnátek priznal, že slovenská strana si je vedomá vysokej kvality pšenice z Ukrajiny, v tomto smere však nemá obavy, nakoľko na Slovensku je prebytok obilnín. Ukrajinská pšenica je výzvou skôr pre Poľsko, ktoré tento tovar z Ukrajiny vo veľkom dováža.

"Nás skôr môže ohroziť dovoz mäsa a mlieka, tu však chcem povedať, že to už je oblasť, ktorá je regulovaná aj obchodnými reťazcami," opísal situáciu Jahnátek. A dodal, že predaj uvedených komodít ide na 80 % cez obchodné reťazce a ak by sa chceli ukrajinskí výrobcovia mlieka a mäsa u nás presadiť, museli by splniť náročné kritériá dodávok.

Jahnátek uviedol, že momentálne jeho rezort konzultuje túto situáciu s ministerstvom financií, aby bolo možné zistiť možný finančný vplyv zrušených ciel na naše hospodárstvo.

"Dopad z hľadiska uvoľnenia tovarov z Ukrajiny by nemal byť taký výrazný, ako sú obavy. Citlivé komodity budú regulované kvótami," skonštatoval Jahnátek. Upozornil, že Slovensko nebude v rámci EÚ blokovať túto formu pomoci pre Ukrajinu.
 

Vyberte región